معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی

دکتر عبدالعزیز دفتری

متولّد شهرستان دزفول، تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در شهرستان محل تولّد و در رشته ریاضی و فیزیک به پایان رسانیده است. تحصیلات حوزوی را تا سطح سه ادامه داده و شش سال در دروس خارج فقه و اصول آیات عظام وحید خراسانی،  فاضل لنکرانی، مکارم شیرازی، آقا سید کاظم حائری شرکت می نماید. ایشان همزمان با تحصیلات حوزوی، تحصیلات دانشگاهی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد فلسفه را در موسسه‌ی آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) ادامه داده و با بورسیه‌ی موسسه‌ جهت ادامه تحصیل به کشور انگلستان اعزام و در سال ۱۳۸۹ موفق به اخذ مدرک دکتری فلسفه از دانشگاه درهام می شود.

در دوران تحصیل به تدریس در دوره های مختلف عقیدتی سیاسی سپاه و همچنین تدریس برخی از دروس حوزوی شامل دروس مقدمات، بدایه الحکمه، نهایه الحکمه و غیره اشتغال داشته است. بعد از اتمام دوره دکتری نیز تدریس دروس مختلفی از جمله: تاریخ فلسفه غرب (۱-۳)، حکمت متعالیه، فلسفه مشاء، فلسفه ارسطو و تفسیر متون فلسفی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در موسسه ی امام خمینی (ره) و پردیس فارابی دانشگاه تهران را در کارنامه خود دارد.

در حوزه تألیف و ترجمه نیز ایشان دارای آثار زیر می باشد:

1. کتاب: ملاصدرا و مسئله ذهن و بدن. این کتاب به زبان انگلیس و در لندن به چاپ رسیده است.

“Mulla Sadra and the Mind – body problem”

1. ترجمه‌ی کتاب «عزاداری حضرت سید الشهداء علیه السلام» به زبان انگلیسی جهت پژوهشگاه مطالعات تقریبی.

“Lamenting the Prince of the Martyrs peace be upon him”

1. ترجمه کتاب «فقه نظام اقتصادی اسلام» جلد اول، تألیف آیت الله شیخ محسن اراکی دام ظلّه.

“Jurisprudence of the Islamic Economic System” volume one

1. ترجمه و شرح کتاب «سه اصل» ملاصدرا به زبان انگلیسی، کاری مشترک با دکتر کالین پاول ترنر استاد دانشگاه درهام، که توسط موسسه چاپ و نشر راتلیج انگلستان به چاپ رسیده است.

1. ویراستاری، تصحیح و تکمیلِ ترجمه‌ی انگلیسیِ کتاب آزادی و علیت تألیف آیت الله شیخ محسن اراکی دام ظلّه.

“Freedom and Causality”

مقالات چاپ شده نیز به شرح زیر می باشد:

1. مقاله «تعدّد نفس و روح در نگاه ارسطو» این مقاله در فصلنامه علمی- پژوهشی آیین حکمت شماره ۱۲ به چاپ رسیده است.
  2. مقاله «کاوشی در آرای صدرالمتألهین در باره تعدد نفس و روح» این مقاله در فصلنامه علمی- پژوهشی ذهن شماره ۵۳ به چاپ رسیده است.
  3. مقاله انگلیسی «تمایز نفس و روح از دیدگاه فلسفی». این مقاله در کتابی تحت عنوان «نفس از منظرگاه فلسفه‌ی ملاصدرا» به ویراستاری آقای دکتر سید سلمان صفوی در لندن به چاپ رسیده است.

“Soul from the Perspective of Mulla Sadra’s Philosophy”

“Dichotomy of Human Soul and Spirit in a Philosophical Vision”

1. مقاله انگلیسی «اصالت وجود» در مجله‌ی «ترنسندنت فیلوسفی» در لندن به چاپ رسیده است.

“Fundamentality of Existence”

1. مقاله انگلیسی «تمایز نفس و روح از دیدگاه احادیث شیعه». این مقاله نیز در لندن توسط کالج اسلامی لندن در مجله‌ی «مطالعات اسلامی شیعه» (ISI) به چاپ رسیده است.

“The Dichotomy of the Soul and Spirit in Shi‘a Hadith”

ایشان در حال حاضر عضو ثابت گروههای علمی فلسفه، کلام، عرفان و معرفت شناسی مجمع عالی حکمت اسلامی قم می باشند.