تدریس:
ایشان، از همان آغاز تحصیل، پس از اتمام هر دورهٔ تحصیلى و انتقال به مرحلهٔ بعد، مرحلهٔ قبلى را تدریس مى کرد. هنگامى که در نجف بود، مقدمات را تا سطح لمعه تدریس کرد و پس از انتقال به قم، شرح لمعه، رسائل، مکاسب، نهایه الحکمه، شرح منظومه، اسفار، اشارات، شرح تجرید و کفایه الأصول را تدریس نمود.
در اهواز نیز به تدریس مکاسب، رسائل و شرح لمعه اشتغال داشت.
همچنین از آغاز ورود به قم در مدرسهٔ حقّانى، دروسى نظیر انشاى عربى، فلسفه و اصول عقاید را تدریس کرد و پس از شهادت مرحوم آیت الله قدوسى (رضوان الله) در مدرسهٔ شهیدین، به تدریس رسائل و شرح لمعه نیز مشغول شد.
همچنین، از آغاز اعزام به انگلستان جهت نمایندگى از مقام معظم رهبرى (حفظه الله) و پس از تأسیس حوزهٔ علمیّه در پایتخت این کشور (لندن)، به تدریس خارج فقه (مباحث حکومت اسلامى و قضاء) و اصول پرداخت، علاوه بر آن دروسى نظیر فلسفه، رسائل، مکاسب، حلقات اصول، تفسیر قرآن به زبان هاى فارسى، عربى و انگلیسى نیز مشغول شد.
در حال حاظر حضرت آیت الله اراکی (حفظه الله) مشغول تدریس دروس خارج اصول فقه و خارج فقه نظام سیاسی و خارج فقه نظام اقتصادی و خارج فقه نظام فرهنگی و فقه نظام شهرسازی و اصول فقه نظام و رجال و تفسیر در حوزهٔ علمیهٔ قم می باشد.
تألیف و تحقیق:
ایشان در سال ۲۰۱۲ میلادی موفق به اخذ مدرک دکترای فلسفه ی غرب از دانشگاه پورتموث لندن شدند که تز دکترای ایشان کتابی به نام آزادی و علیّت است.
ایشان، با وجود مشغله هاى کارى به خدمت در عرصهٔ تألیف توجّه خاصّى داشته و دارند و تاکنون آثار زیادى به زبان هاى فارسى، عربى و انگلیسى را به رشتهٔ تحریر درآورده اند، از جمله:
آثار فارسى:
۱. فقه نظام سیاسی (شش جلد تا کنون)
۲. اصول فقه نوین ( چهار جلد تا کنون)
۳. اصول فقه نوین جلد دوم.
۴. درآمدى بر عرفان اسلامى.
۵. کاوشهائى در مبانى نظرى حکومت دینى.
۶. دوره ها و پیشگامان بیدارى اسلامى (ترجمهٔ فارسی: الصحوه الإسلامیه المعاصره)
۷. آزادى و علیّت (متن فارسی برگرفته از پایان نامه دکتری)
۸. امامت در قرآن (ترجمه فارسی : نظریه النص علی الامامه)
۹. اصول عرفان ناب اسلامی در معارف سجادی.
۱۰. اقتصاد اسلامی (سه جلد تا کنون)
۱۱. نگاهى به رسالت وامامت.
۱۲. فقه نظام فرهنگی (در دست تألیف).
۱۳. مبانى جهان بینى اسلامى.
۱۴. نقد ایدئولوژى سازمان مجاهدین خلق.
15. نظریهٔ شناخت (عنوان سابق: مبانی جهانبینی اسلامی)؛